Student under Coronapandemien

I starten av februar begynte vi i Norge å bli bevisst om hva Coronaviruset var, og det fikk navnet Covid-19. Det ble først påvist i Norge 26. Februar og ble erklært som pandemi 12. Mars. Det var da nedstengingen av landet begynte, og var de kraftigste og mest inngripende tiltakene som har blitt gjort i Norge i fredstid.

12. Mars ble skolen og campusen stengt da jeg var midt i en gruppeeksamen sammen med andre i klassen. Med liten tid og mye stress med gruppeeksamen ble det til slutt gjennomført. Det gikk ikke helt perfekt, men vi kom oss gjennom det og kunne begynne å tenke på den individuelle eksamenen. Det var da digital hjemmeundervisning, som var noe helt nytt for veldig mange av oss, både studenter og forelesere. For å ikke miste motivasjonen helt var det da veldig viktig å gjøre oppgaver fra de forelesningene man hadde sett. Og det å sette seg mål slik man ikke detter helt av var avgjørende for å henge med.

Mange studenter under første nedstengingen valgte å dra hjem for å være hjemme med familien, for å kunne jobbe, bo billigere eller for å holde seg unna storbyene. Jeg dro hjem for å unngå coronaviruset, og for å jobbe. Det var også mange som ble permittert og sikkert noen som også ble sagt opp, både for å hindre spredning og for at man ikke hadde jobb til de ansatte. Som student er de fleste kun deltidsansatte, og det er de som er deltidsansatt som mest sannsynlig blir permittert først.

For flere studenter ble dette en helt annen studiegang enn hva man tenkte for ett år siden. Når studenter fra før av har ganske dårlig økonomi så gjør denne pandemien vondt verre med å måtte kjøpe munnbind, antibac og ikke minst hamstre toalettpapir. Og har man vært uheldig og havnet i karantene så må studenten holde seg hjemme og unngå å dra på fest. For å klare å overleve 10 dager i karantene kan man være smart og kjøpe inn nok mat til å overleve i dager. Eller så er man en gjennomsnittlig giddelaus student som kjøper Foodora og annen takeway mat istedenfor. For å få nok penger til dette kan man selge det store lageret med dorull til dobbel pris.

Etter sommeren begynte smitten og spre seg igjen og i løpet av høsten kom det strengere tiltak som stoppet all fysisk undervisning. Det var da veldig bra å være delt inn i kohortgrupper som gjorde studenthverdagen mye lettere og man hadde litt mer oversikt over de forskjellige fagene og eksamenene. Man kunne da jobbe sammen med skolearbeid, samtidig motivere og følge opp hverandre. I løpet av høsten jobbet vi med en lang og vanskelig semesteroppgave og når vi endelig hadde levert begynte eksamensperioden på alvor. Vinterdepresjonen og eksamen stresset kom og var en tung byrde for oss alle. Det hadde da vært veldig godt å få trent ut frustrasjonen, men alle treningssentre var stengt så da ble det en gåtur til butikken for å kjøpe noe å slukke sorgen med.

Som student har mitt liv under pandemien vært egentlig helt greit. Man kan ikke gjøre noe særlig mer enn å holde avstand, vaske hendene og følge helsemyndighetene sine råd. Det får man som student fortsette med og man må finne måter å motivere seg selv og andre med.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *