Konsekvenser med 3D-printing

I forrige uke hadde vi en forelesning om blant annet forskjellige teknologier. Den teknologien som ble nevnt, og interesserer meg er 3D-printing. Det kan komme mye positivt og negativt fra 3D-printing, og det har et stort potensial nå til dags og videre i fremtiden. Oppgaven er å finne en artikkel om temaet, og artikkelen som jeg har valgt er her.

3D-printer er en maskin med en teknologi som kan produsere tredimensjonale objekter. Måten objektene blir produsert på er at man velger/ tegner hvordan enheten man printer skal se ut på en pc eller en app. Deretter vil printeren begynne å produsere produktet på overflaten sin. Måten det blir printet ut er at det kommer plastikk eller andre materialer (filament som det kalles på fagspråket) ut av et skriverhode, litt det samme som at blekk kommer på et papir på vanlige printere (snl.no). Printing tar litt lenger tid enn å skrive ut et vanlig A4 ark på skriveren man har hjemme. Det kan ta fra 30 minutter opptil mange dager. Mange har 3D printere hjemme og man kan kjøpe slike for 2000kr og oppover.

Bruken av 3D-printere blir det bare mer og mer av.Bruksområde til en 3D-printer er stort, og det kan bli brukt til mye forskjellig. Om det står hjemme hos vanlige forbrukere kan det bli laget telefondeksel, forskjellige støtter, brett, og mye tilbehør til spesielt elektroniske ting. I nyere tider har 3D-printing blitt mer brukt i industri og i andre bedrifter. Der blir de brukt til å lage spesielt prototyper an nye ting, og til smådeler som blir brukt til å erstatte ødelagte deler. 3D-printing begynner også å bli mer populært til å bygge hus og andre bygg.

Revolusjonerende teknologi

Med 3D-printing vil man kunne skrive ut reservedeler for å unngå å bestille nye deler. Om man skal lage smoothie og bladet på stavmikseren knekker vil den ikke være mulig å bruke noe mer. Da må man ha et nytt blad. Da må man bestille riktig blad som passer den enheten. Det koster penger og tar lang tid å få. Om man har en 3D-printer i hus er det bare å ta mål, tegne den opp på appen eller programvaren og printe den ut, som ikke tar mer enn et par timer. Dette er mye billigere og raskere enn å kjøpe nytt. Tar man dette eksempelet i en større versjon som i fabrikker og i produksjon kan dette gi store fordeler med effektivitet og kostnader.

Negative konsekvenser for 3D-printere

Negative konsekvenser for 3D-printere kan ha mye å si for utviklingen og selve bruken av printerne. Når personer over hele verden får tilgang til 3D-printere, kan dette få flere farlige konsekvenser. Man har blant annet sett at det kan lages våpen av 3D-printere.

Video om 3D-printet våpen

Med 3D-printet våpen så kan man skade seg selv og andre. Man må riktignok få tegnet det opp riktig i programvaren, men det er langt ifra umulig. I intervjuet over blir det sagt at det kan bli laget av billige materialer og noen filer man kan finne på nettet. Utviklingen av 3D-printing kommer til å fortsette i lengre tid fremover, og det kan bli enda mer avanserte og kraftigere våpen som kan bli laget ut av dette. Så for å kunne videre utvikle 3D-printere må det kanskje bli nye regler? Fordelen med regler er at man da vil ha mer kontroll over 3D-printingen. Ulempen med å bare få noen regler er at det kan bare brytes, fordi man har disse 3D-printerne hjemme i huset sitt og man kan da lage ting uoppdaget, og for å oppdage at lover blir brutt må man vite veldig mye om 3D-printingen, personen som eier den, hva som blir laget osv. Og da kan personvernregler/GDPR bli brutt som ble skrevet om forrige innlegg om Sosiale konsekvenser med kunstig intelligens.

Det finnes også andre negative konsekvenser for 3D-printing. Når den blir mer utviklet og bedrifter begynner å bruke printerne. Når de blir tatt i bruk vil det bli mye lettere og mer effektivt å produsere ting med 3D-printere, og det vil påvirke de som jobber med å produsere slike produkter. 3D-printere vil da ta over jobbene og det vil bli færre produksjonsjobber. Jeg har også skrevet et innlegg om negativ konsekvens med Kunstig intelligens hvor jeg nevner blant annet dette.

3D-printere kan kun produsere med metaller, keramikk, plast og andre begrenset materialer. Dette gjør at 3D-printing er lite bærekraftig, og det blir folk mer og mer opptatt av. Dette kan fikses med å finne andre materialer å 3D-printe med. Hadde man funnet en måte å 3D-printe med søppel og annet avfall kan man ta opphavsrett, patent og tjene mye penger. Dette fører meg videre til neste tema, opphavsrett. Når man skal 3D-printe vil man da lage sitt eget design eller ta fra andre. Siden det er litt vanskelig å tegne eget produkt vil være mye enklere å kopiere filer fra andre. Og tar man et design som tilhører andre bryter man da opphavsretten og kan bli saksøkt. Dette vil være et problem som kan bli mye styr av.

Kilde:

https://snl.no/3D-printing

https://new.siemens.com/no/no/siemens-i-norge/nyheter/industri/3d-printing-revolusjonerer-industrien.html

https://teknologiradet.no/3d-printing-og-fremtidens-industriproduksjon/

https://www.vg.no/forbruker/teknologi/i/On7joV/hvem-som-helst-kan-produsere-vaapen-slik-kan-pistoler-3d-printes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *