Elkjøp`s kundereise

Vi er ferdig med del 1 av kurset Digital markedsføring. og er godt i gang med del 2 som er sosial kommunikasjon med mye fokus på bærekraft. I delen av kurset vil vi ha en gruppe eksamen, samtidig som vi skal skrive 3 blogginnlegg. I dette innlegget skal jeg skrive om Elkjøp, og deres kundereise.

Skjermdump fra Elkjøp.no

Elkjøp

Elkjøp Nordic AS som det heter, er et norsk selskap som selger forbrukerelektronikk. De ble etablert i 1962 når 33 elektroforhandlere samarbeidet og startet en egen kjede. Ifølge Elkjøp sin hjemmeside (HYPERLINK https://www.elkjop.no/cms/om-elkjop/om-elkjop/) har de I Norge rundt 140 butikker og mer enn 4000 ansatte. Elkjøp har butikker i hele Norden der de totalt har 415 varehus, og de har også en nettside Elkjøp.no. Hovedlageret ligger i Torsvik, Jönköping og har et 107 000 kvadratmeter stort lager hvor det er i snitt 75 fullastede biler innom daglig. Med sitt store lager og god logistikk hjelper det med å redusere prisene sine for å kunne gi en god verdi til kundene sine.

Målgruppe

Det å vite hvem målgruppene er særdeles viktig når man skal holde på med markedskommunikasjon. Elkjøp kommuniserer også svært lav pris på produktene sine ovenfor konkurrentene noe som tiltrekker enda flere og skaper enda flere segmenter. Elkjøp sin målgruppe er stor, det blir solgt spill for små barn til avansert kaffemaskin til de eldre. Men man det største segmentet vil være unge voksne som etablerer en familie, da kan man kjøpe datamaskiner, hvitevarer, høyttalere, telefoner og lignende. Utvalget til Elkjøp er stort så de har mange segmenter og de varene som passer forskjellige segmenter blir da mest mulig kommunisert til de passende segmentene. For det er ikke veldig mange 13 år gamle ungdommer som kjøper seg vaskemaskin, kjøleskap, komfyr, strykejern og lignende. Et annet segment Elkjøp har blitt veldig store på er «gaming», hvor de har en egen kategori på nettsiden som heter gaming. Elkjøp har mange flere segmenter, men dette treffer flesteparten og er de målgruppene Elkjøp treffer mest.

Kundereisen

Kundereisen er delt opp i tre forskjellige stadier: før kjøp-fasen, kjøpsfasen, etter kjøp-fasen. I før kjøp-fasen er det største steget som består av tre trinn. (Magma.no)

Før-kjøpsfasen: På starten er det problemerkjennelse, da vil man begynne å se etter informasjon. For eksempel om man ser en annonse om et kamera vil kunden tenke at det er noe som man vil ha. Da blir man bevisst på et behov som man vil ha dekket. Etter man har fått et behov vil man da begynne å lete etter informasjon. Da vil man gå inn på nettsiden til Elkjøp, muligens google om produktet man skal kjøpe, og se på anmeldelser, youtube og lignende. Til slutt vil man sammenligne produktene opp mot hverandre.

Kjøpsfasen: Det er her kunden handler. Dette gjelder fra når man går inn i butikken og får hjelp fra de ansatte til etter man har betalt og kjøpt produktet. Vi handler bare mer og mer på nett også, da er konkurrenter mer tilgjengelig og da er det viktig å kunne ha en nettside som vil fungere godt og som kan hjelpe kunder mest mulig og gi de en mest mulig verdi. Denne fasen dekker alle interaksjoner kunden har med virksomheten.

Etter-kjøps-fasen: I den siste fasen går det ut på atferden etter kjøpet. Da vil kunden teste kameraet og vurdere kjøpet om man er fornøyd eller ikke. Man vil også som kunde etter man har handlet se tilbake om det var god hjelp å få, eller om det var dårlig service og lignende. Det er da viktig at kunden kan se tilbake på kjøpet og være fornøyd slik det sprer positiv omtale.

Bilde tatt fra Rupixen

Avslutning

Elkjøp er markedsledere i forbrukerelektronikk-bransjen og de har vært det i lang tid. De tilbyr billige produkter som er av den beste kvaliteten. Nå som nettbutikker tar over mer og mer av forbruker salgene har Elkjøp vært flinke til å tilby deres gode logistikk fra hovedlageret sitt i Sverige som leverer til hele Norden. Noe Elkjøp er veldig flink på er pris i forhold til konkurrenter, så de har noe som heter «Prismatch». Det går ut på at Elkjøp gir markedets laveste pris i kjøpsøyeblikket i hele Norge. Alt kunden trenger å gjøre er å dokumentere at en annen norsk konkurrent har lavere pris og Elkjøp matcher prisen. Dette vil gjøre at kunder vil va større tillit og blir enda mer tilfreds i kjøpsfasen.

Kilde:

Elkjøp.no
Lesedato 13.03.21: https://www.elkjop.no/cms/om-elkjop/om-elkjop/

Magma
Lesedato 13.03.21: https://www.magma.no/adopsjon-av-sosiale-medier-i-kjopsprosessen

Wikipedia
Lesedato 13.03.21: https://no.wikipedia.org/wiki/Elkj%C3%B8p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *