Google Analytics

Da er det kommet til Del 4 i Digitalt markedsføring (DIG 2103). Vi har hatt to forelesninger så langt og det nærmer seg innlevering av siste eksamen. I dette innlegget skal jeg skrive en «How to» eller forklaring på hva jeg har gjort med Google Analytics. Disse verktøyene har jeg brukt både på nettbutikken og på denne bloggen.

Google Analytics enkelt forklart

Google Analytics er et analyseverktøy som blir brukt til å gi data om hvor mange brukere som er innom nettsiden, hvor lang tid de bruker på nettsiden og lignende data. Personlig vil jeg si at det er et must å ha om man skal ha en nettside.

Google Analytics er som sagt et must bare for å vite enkle fakta og faktisk vite om det som man skriver/legger ut faktisk når ut til brukerne. Verktøyet er gratis og det kan bli enda mer verdifullt jo mer man bruker det, for man kan finne mye avansert data.

Her kan man skje et skjermbilde fra en nettside som bruker Google Analytics. Og det kan med første øyekast virke forvirrende og litt avansert, men når man leser over hvor de tallene hører til så forstår man mer. Users er da Antallet unike brukere, Revenue er omsetning i den valgte perioden, Conversion rate er andelen besøk med konvertering, Sessions er antall totale besøk.

Slik setter man opp Google Analytics

Før man begynner å bruke Google Analytics må man vite grunnen til at man trenger det. Som nevnt tidligere så er det å få vite hvem som går inn på nettsiden, hvilket innhold blir sett mest og hva er det besøkende vil se. Og væremåten til besøkende brukere på nettsiden.

Før man setter opp Google Analytics så trenger man først å ha Google Tag manager.

Google Tag Manager/TGM: er et verktøy som forenkler prosessen med å bruke «tagger». GTM kan legge til, redigere, og fjerne disse «taggene». Og da slipper man å måtte kode for å legge til for eksempel Google Analytics. Når man lager GTM så setter man opp en «container» som er en plass der man samler alle makroer, regler og tagger for nettsiden. Da kommer opp kodingen automatisk, og du kan for eksempel velge om den skal passe til PC, Android telefon, Mac, Iphone eller alt. Og når man får koden trenger man bare å kopiere og lime inn på nettsiden sin.

Når man har laget Google Tag manager så er det å lage en Google Analytics konto. Da trenger man å legge inn GTM kontoen og lenke til nettsiden for å så legge inn hvilken bransje nettsiden er i. Når vi kommer til dette steget begynte det å bli litt avansert, men om man følger instruksene er det ikke så vanskelig. Det man skal få da er noe som heter tracking kode. Og der får man Tracking ID som er da din egen personlige kode som kobler opp nettsiden til deg.

Etter man har lagt til Google Analytics må man lage en Tag på GTM som er Google Analytics, og der må man lime inn Tracking IDen sin. Når man har kommet seg så langt er det mye enklere å forstå hvordan Google Analytics blir brukt. Det er viktig når man er ferdig registre Google Analytics at man setter seg mål. Det kan man gjøre på Google Analytics eller så kan man gjøre det selv og begynne med OKR som er en styringsrett som gjør det effektivt å sette seg mål og nå dem, det står det mer om på et tidligere innlegg fra meg.

Fordelene med å bruke Google Analytics er enorme, og det er et must have for de som bruker digital markedsføring eller eier en nettside. Det kan virke vanskelig å få til, men følger man lette instruksjoner for å få det etablert på nettsiden så vil man få en stor innsikt på hvordan det foregår. Om man setter seg av en kveld eller to med å gå gjennom all dataen man har hentet inn så kan man se om hvilke enheter brukerne ser på nettsiden med, og man kan da gå ut ifra om det for eksempel er 85% av brukerne bruker mobil så kan man gjøre nettsiden mer mobilbrukervennlig. Dette kan da gi mer tid på nettiden og samtidig få flere til å bruke nettsiden.

Kilde:

https://learndigital.withgoogle.com/digitalgarage/course/digital-marketing

https://support.google.com/analytics/answer/1008015?hl=no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *