Konsekvenser av sosiale medier – Angrepet på den Amerikanske kongressen

Sosiale medier er i dag en stor del av hverdagen til oss alle. En tredjedel av den voksne befolkningen bruker en digital skjerm mellom 4 og 6 timer hver dag, og i snitt sjekker vi telefonen over 150 ganger om dagen. Dette gjør slik at vi er godt koblet til omverden og vi får i oss mye informasjon på både godt og vondt. Og det er hva dette blogginnlegget skal handle om.

6. Januar 2021.

Den Amerikanske kongressen ble stormet i en forbindelse med at Joe Biden tok over for Donald Trump sin plass som president i Amerika. Det startet først som en fredelig protest utenfor det hvite hus mot valgresultatet, men senere gikk flere i en gruppe aktivister mot Capitol Hill der senatet var samlet for å godkjenne valget. Denne handlingen ble fremprovosert av Donald Trump som var svært uenig i valgresultatet og mente dette var fjusk.

I ettertid ble Donald Trump anklaget for å få folk til å møte opp og fremprovosere voldelige opptøyer. Det var rundt 8000 personer som møtte opp, under en Corona pandemi som videre førte til vold. Det var omtrent 20 politimenn som beskyttet det ytre gjerdet uten særlig utrustning. Videre presset demonstrantene seg gjennom gjerdene og ble tok fra politimennene pepperspray og skjold som ble da brukt mot dem selv. Videre kom de seg da inn i bygningen og begynte å bruke vold mot politiet med både knyttnever og andre gjenstander som flaggstenger og lignende. Mange av de som stormet bygning var utrustet med hjelmer og annen beskyttelse, og så ut som de var klar til kamp og vold. Det var totalt fire mennesker som døde og en politimann som voktet Capitol Hill.

Hvordan slikt skjer

Donald Trump skrev på Twitter 23. Desember 2020 at det ville bli en stor demonstrasjon 6. Januar 2021. Videre foregikk det diskusjoner og planlegginger for angrep på kongressbygget åpent på høyreradikale nettsider fremover. Men man har sett at planleggingen påbegynte allerede 3. November 2020.

Med å se nærmere på et av de bildene som gikk viralt så ser man denne personen som er Jake Angeli som er en selvutnevnt «Qanon-sjaman» og han var en av de som kom helt inn i kongressbygget og han hadde kledd seg ut for å få mest mulig oppmerksomhet og bilde av han gikk da viralt. Det som er interessant er at Qanon er en kultliknende bevegelse der de samler konspirasjonsteorier som handler om påstander fra høreradikale grupper i USA. Det Qanon mener er at regjeringen, media og det finansielle styres av «develdyrkende pedofile». Det er også ifølge Dagbladet at hele 15% av de spurte var enig i påstanden nevnt over. Slikt skjer når flere personer med lik tankegang samles. Da kommer vi til et ekkokammer.

Et ekkokammer er filtret informasjon som samles på et sted, og det oppstår når en gruppe mennesker som finner informasjon og deler den informasjonen til hverandre. Den informasjonen som deles vil da være forsterket for det er flere som er enige med de påstandene og informasjonen vil bli repetert. Det som skjer da er at det blir en polarisering mellom grupper, og gjør slik at falsk informasjon kan bli spredt og at det blir mye feilinformering innad i disse kamrene. For når flere personer samles med like meninger kan det også bli mindre kildekritiske.

For å nå et ekkokammer så trenger de en filterboble. En filterboble er informasjon man finner som matcher tidligere søk og tidligere data. Dette vil da gi et bedre søk for deg som person for da finner man den informasjonen man er ute etter, men det kan også gjøre slik at du ikke får med deg annen informasjon og kan endre synspunkter eller meninger om en eller flere saker.

De som er med i Qanon og de som stormet kongressen har mest sannsynlig blitt påvirket av filterbobler og ekkokamre. Med det Donald Trump har skrevet på Twitter vil det da gi en stor bekreftelse for de som demonstrerte mot valget, at det støtter deres meninger og at de blir sikrere på sine påstander og det vil gjøre deres ekkokammer «sterkere».

Til slutt

Ekkokammer og filterbobler er greit å ha, men man burde vite at man er i en filterboble. Er man ikke klar over dette så hadde muligens flere møtt opp i demonstrasjonen, flere kunne dødd og Qanon kunne vert mye større og muligens hatt en større påvirkningskraft. Donald Trump har nå blitt utestengt fra Twitter, og det hjelper til å hindre at slike ting skal skje igjen.

Kilder:

https://www.dagbladet.no/nyheter/like-stor-som-gud—farlig/73833929

https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021

https://forskning.no/barn-og-ungdom-internett-ntb/skjermbruk-blant-unge-fortsetter-a-oke/1219629

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *