Markedsføring i fremtiden

Dette innlegget er det siste i dette semesteret, og vi er godt i gang med siste eksamen. Vi har fått i oppgave å skrive om hvordan Digital markedsføring vil utvikle seg i fremtiden. Teknologi, kunstig intelligens og det digitale har utviklet seg enormt de siste årene, og det kommer til å fortsette utviklingen fremover.

Annonser

Før i tiden var annonser ofte sett i aviser, radio og TV. De kanalene var som regel de som var brukt til innen digital markedsføring. De siste årene har det gått mer og mer bort fra aviser på og mer til nett. Dette har blitt gjort for at flere leser aviser på nett, og at man når da ut til langt flere enn kun de som leser lokalavisen. Teknologi gjør slik at markedsføringen skjer mer på nettet og annonsene sprer seg mer nasjonalt enn lokalt. Mesteparten av slik markedsføring er mer verdifull enn en liten rute i en papiravis.

Dagens markedsføringskampanjer kan enkelt gå til hele verden og kan gi stor oppmerksomhet til bedriften, organisasjonen eller produkter. Når vi har fått en mer globalisert markedsføring vil fysiske butikker være en kompleks situasjon. Vi kan for eksempel se i dag at Burger King blir sett over hele verden. Skal man bestille på butikken så må man være til stede på en fysisk butikk, eller få take away på noen få kilometer unna. Dette gjør slik at man ikke bare kan bestille på nettet og få produktet man vil ha uansett hvor man er, men man må være i nærheten. Med andre ord så må en fysisk butikk være til stede. Siden deres reklame er internasjonal og treffer så å si hele verden vil man da miste inntekter med å ikke etablere restauranten sin i for eksempel Alta.

https://www.eater.com/2019/2/3/18209563/burger-king-super-bowl-commercial-2019-andy-warhol

Her kan man se at Burger King reklamerer for sin kjede på Super Bowl. For en reklamevideo på 30 sekunder koster 5.6 millioner dollar.  Det tilsvarer 467 518 240 millioner norske kroner. En slik markedsføring er veldig dyr, men denne når over hele verden i beste sendetid. Grunnen til at jeg nevner dette er fordi med slike penger kan man nå til hele verden for reklame, men for at kunder skal kjøpe må de være fysisk til stede på restauranten eller veldig nærme. For nesten en halv milliard så blir de vist over hele verden, og Burger King kan gå glipp av inntekter og investeringen kan bli bortkastet uten restauranter til stede nært kunder.

Foto: Marc Kleen

Jeg nevnte tidligere i dette innlegget at fysiske butikker blir mer og mer kompleks. En av grunnene til dette er at netthandelen øker og det sier at 3 av 4 nordmenn handler på nett. Vil fremtiden bli tatt over av kun nettbutikk? Burde man som fysisk butikk avvikle og starte nettbutikk?

Måten vi mennesker har handlet på vært ganske lik fra 1900- tallet og til starten av 2000. Men allerede i 2008 hadde 67% av nordmenn handlet på nett det siste året. I 2017 var det 75% som hadde kjøpt på nett det siste året, og mesteparten var under 55 år. Dette tallet kommer til å fortsette å stige jevnt med de som er oppvokst med nyere teknologi. De som driver fysisk butikk burde satse på selve handelsopplevelsen, gjerne som driver klesbutikker og lignende. For når man handler klær på nettet kan man bli usikker på størrelser, hvordan de ser ut på ekte og kan virke vanskeligere med returneringer. Skal man først bli oppdaget av kundene som fysisk butikk, burde man ha noe digitalt også. Dette for å vise at man er til stede som aktør og kan treffe potensielle kunder. Skal man overleve som aktør på nett så må man ha en god strategisk plan om konkurransedyktige priser, gode leveringsløsninger og kommunikasjon med kunden.

Fremtidens teknologi kan påvirke måten folk handler på, i stor grad. De aktørene som har etablert mange fysiske butikker må forvente forandringer. Med ny teknologi som VR og AR så kan testing av produkter, og handelsopplevelsen bli mye bedre på nett. Det fysiske butikker må gjøre er å etablere en nettbutikk, for å møte de kundene som vil bruke den plattformen til å handle. Men det er også personer som vil ha den «vanlige» handelsopplevelsen som å teste, se og ta på produkter som de vil kjøpe. Så det fysiske butikker burde gjøre er forandre litt på selve butikken. Istedenfor å pushe kunder på produkter de burde kjøpe så kan man satse mer på kundeservice og at de som er potensielle kunder får en høyere verdi med å møte opp på selve butikken enn å handle på nett.

Polestar er et nytt bilmerke som i samarbeid med Volvo og Geely. Denne bilen er en konkurrent med Tesla som har relativt lik salgsreise. Noe Polestar har gjort som forandrer stort på måten man handler biler på er at man kan kun bestille bilen på nettsiden. Men de har også fysiske visningslokaler som er strategisk bra plassert i byer, hvor folk kan komme å se på bilen og få hjelp av de som jobber der. Og etter de har sett på bilen kan de dra hjem og kjøpe den på nettsiden.

Dette er en veldig utradisjonell måte å handle biler på. Men jeg tror at vi kommer til å se flere slike lignende metoder. Gjerne i bransjer det er lett å bestille fra nett som klær, møbler, datamaskiner og lignende.

Kilder:

https://www.polestar.com/no?gclid=Cj0KCQjwk4yGBhDQARIsACGfAeuvNBAWSj8oN8H_KtaN-1Rfbn3RoWlqy91E2pKN7uHZrrGrGrWhjcwaAjK9EALw_wcB

https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/grunder/3-av-4-nordmenn-handler-pa-nett

https://www.sportingnews.com/us/nfl/news/super-bowl-commercials-cost-2021/o496m61j4lkn19kxoygv9690a

https://www.eater.com/2019/2/3/18209563/burger-king-super-bowl-commercial-2019-andy-warhol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *