Dette er en case vi har fått som er om en søknad for markedsføringsspesialist i Amnesty International Norge. Det jeg skal skrive om er hvordan Amnesty benytter seg av digitale kanaler i dag, digitale målsetninger, analyse av trafikk og SEO.
Amnesty og digitale kanaler
Hjemmesiden til Amnesty har informasjon om arbeidet sitt og viser en god oversikt over hvilke områder de jobber på, både hva de gjør i spesifikke land, ytringsfrihet og andre områder. På hjemmesiden gjør de lett for besøkende å engasjere seg med arbeidet med å signere aksjoner, finne arrangementer, bli med frivillig og støtte arbeidet til Amnesty ved å betale månedlig eller gi et engangsbeløp. I sammenheng med Pride så selger de armbånd i regnbuefarger. Med flere måter å betale på vil dette gi større sjanse for at besøkende på hjemmesiden gir penger.
Som en organisasjon som prøver å vekke interesse er sosiale medier veldig viktig for å bli sett. Nederst på hjemmesiden så har de linket opp Facebook, Instagram og Twitter. På Facebook så har Amnesty International Norway 156 000 følgere, På Instagram har de 82 000 følgere og på Twitter har de 30 000 som følger.
Facebook er det største sosiale mediet de har og er der de når flest. Der er de ganske aktive med å legge ut innlegg. De kommer med nytt innhold omtrent hver eneste dag, som når ut til de som følger Facebook-siden. I Norge er det 3 542 000 og det er brukere i 30 årene som har størst andel. Det vil si at det er 4,4% av alle norske Facebook brukere følger Amnesty Norway på Facebook. Det er en ganske stor andel med tanke på at på Facebook får man se hva andre liker og kommenterer så det vil nå ut til mange.
Instagram blir det postet mindre innhold, og med å se på «feeden» til Amnisty på Instagram så vil de treffe en yngre målgruppe.

Med illustrasjoner og temaer som har gått viralt og den yngre generasjonen engasjerer seg mer i så er dette et godt bruk av Instagram. I motsetning til Facebook som har den største andelen med de 30+, så har Instagram sin største andel med 18-29 år som gjør slik at de når ut til flere.
Etter egen research klarer jeg ikke å finne om Amnesty har en egen Tiktok kanal. Tiktok er en app som blir brukt av barn og unge, og har hatt en enorm vekst de siste årene. Den blir også mer og mer brukt av de voksne. Det er en gylden mulighet for Amnesty for å nå ut til de enda yngre. Noe vi ser er at de yngre er mer opptatt av klima og miljø enn eldre. Dette kan være på grunn av økt bruk av sosiale medier blant unge. Derfor kan det være veldig nyttig å bruke Tiktok for Amnesty for å nå samfunnsengasjerte ungdommer.
Kundereisen til Amnesty starter med fortellinger på Facebook, Instagram eller Twitter. Og med ingen støtte fra staten som gjør slik at de kan være helt ærlig og blir ikke påvirket fra land og stater, dette gjør de også mer troverdig. De er en organisasjon som består av at medlemmer betaler inn penger for at organisasjonen kan gå rundt. Og som nevnt tidligere er det viktig at de medlemmene som betaler inn får en form for verdi av dette. Som blant annet armbånd fra organisasjonen og bevis på at pengene går til gode formål som man kan se på bildet under:

Målsetning og analyse av trafikk
Amnesty kan sette seg mange mål, men vi har lært på dette kurset å bruke OKR. Jeg har skrevet en artikkel om OKR tidligere. Der står det enkelt forklart om hva OKR er. Så skal man sette OKR mål for Amnesty så er det å sette seg mål kvartalsvis. Det er viktig at de er målbare, tydelige og lett å forstå. Her er noen eksempler på OKR Amnesty Norge kan ha:
Objective: Amnesty Norway skal bli den største organisasjonen i Norge
- Få 350 000 følgere på Facebook
Fortsette å poste innhold hver dag, og oppfordre folk til å like siden. - Opprette en Tiktok konto med 5 millioner visninger
- Få 100 000 følgere på Instagram
Poste innhold oftere, og få flere delte innlegg. - Få en større linking fra sosiale medier til nettsiden
Google Analytics er et verktøy som er svært effektivt og lønnsomt å bruke. Det man kan se på er geografisk tilknytting til hjemmesiden Amnesty.no. Om det har vært et arrangement der Amnesty har deltatt kan man sjekke om det har funket med om å se hvor mange som har gått inn på siden etter arrangementet har holdt til i for eksempel Trondheim. Man kan også bruke GA til å se hvordan brukerne har kommet inn på nettstedet med å sjekke medium. Da kan man se om brukere har kommet fra organisk søk eller trykket på en annonse, eller fra et innlegg fra Instagram. Derfor er det viktig å kunne koble opp alle innlegg til nettsiden, som å enkelt klikke på en link som er på Instagram eller Facebook. Man kan også sjekke hvilke sider brukere er mest inne på. Om det skulle være mye engasjement rundt Koronakrisen ser man det, eller flyktninger fra Syria som skapte mest engasjement så ser man det på GA og kan lage mer innhold om dette på sosiale medier for å øke beøkende til nettsiden.
Organisk søk og SEO
Når man ser på hjemmesiden til Amnesty så står det «Amnesty International jobber for frihet, likeverd og rettferdighet for alle mennesker». Om jeg da googler frihet, likeverd og rettferdighet burde Amnesty sin hjemmeside være ganske synlig:

Her ser man at det ikke kommer opp i det hele tatt. Jeg har unngått filterbobler med å bruke inkognitomodus. Dette er da ikke helt optimalt med tanke på at det er de tre tingene Amnesty står for. Men samtidig er det ikke mange som velger å google disse ordene, så om man søker opp enkelthendelser som Palestinakonflikten kommer det opp på første side.
For å øke synlighet på Amnesty gjennom organiske søk så kan det være en bedre løsning å bruke bedre «Keywords» for å optimalisere best mulig til søkeord. Dette gjelder altså pågående saker som er aktuelle at brukeren søker etter. Å opprette klikk annonser under tider det er mindre inne på sidene vil hjelpe til å en bedre synlighet med google søk.
Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Amnesty_International
https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/8me3Gr/politiet-har-tatt-av-paa-tiktok-ekstremt-effektiv